Vprašanja in odgovori

Slišal sem, da kobilje mleko ob rednem uživanju pomaga pri zelo različnih težavah - boleznih. Kaj je takega v kobiljem mleku, da lahko deluje v tako širokem spektru težav?
 • Kobilje mleko ne deluje na posemezno težavo. Deluje na imunski sistem, le-ta kadar je oslabljen povzroči zelo različne odzive organizma.
 • Sama sestava kobiljega mleka je zelo kompleksna. Uradna znanost se praviloma opredeljuje do posamezne sestavine. Zgolj ena sestavina iz kobiljega mleka ni tako učinkovita, da bi bila odločilna. Gre za delovanje številnih učinkovin in interakcije med njimi, na kar uradna znanost še išče odgovore.
 • Nekaj pomembnih sestavin in dietetičnih značilnosti kobiljega mleka: lizocim, laktoferin, Imunoglobolini, Taurin, linolenska kislina (omega 3), ogodno razmerje med minerali in vitamini, beta-laktoza, ...
Na nogah imam med prsti rdečo kožo, ki močno srbi, ali imate izkušnje z uporabo kreme iz kobiljega mleka v podobnih primerih?
 • Imamo nekaj povratnih informacij od strank, ki so imele podobne težave.
 • Priporoča se umivanje z milom iz kobiljega mleka, nato kožo dobo zbrišete in namažete z vlažilno kremo iz kobiljega mleka. To se priporoča dvakrat dnevno.
 • Prvi in drugi dan je možno povečano ščemenje, ki traja kratek čas takoj po mazanju. Stanje se zelo hitro izboljša, a se kljub temu svetuje, da z nego vztrajate vsaj mesec dni.
V družini imamo težave z dermatitisom, ali je kobilje mleko primerno za otroke in kakšne rezultate - spremembe lahko pričakujem pri atopičnem dermatitisu?
 • Otroci lahko uživajo kobilje mleko. To je celo priporočljivo.
 • Kobilje mleko številni terapevti priporočaju pri podpori zdravljenja dermatitisa. Kar nekaj strank, ki so uživale kobilje mleko, so poročajo, da se jim je stanje izboljšalo.
 • Nekateri uživalci so poročali o reakciji v prvem tednu uživanja (poslabšanje stanja - močnejše ščemenje - srbenje, koža intenzivnejše barve). V tretjem do petem tednu uživanja, poročajo o opaznih pozitivnih spremembah na koži in počutju.
Kolikšna je priporočena dnevna količina zaužitega kobiljega mleka?
 • Najmanjši dnevni odmerek, da lahko pričakujemo rezultate po 4 do 6 tednih, je 250 ml. V taki količini je tudi pakirano zamrznjeno mleko.

Kako postopamo z globoko zamrznjenim mlekom?
 • Globoko zamrznjeno mleko je uporabno najmanj 9 mesecev. Po odtajanju ga popijemo čimprej. Priporoča se odtajanje v mlačni kopeli. V 2 l posodo natočimo mlačno vodo in vanjo postavimo plastenko zamrznjenega mleka. Najbolje je če ga zaužijemo takoj ko se odtali. Lahko ga tudi pogrejemo do temperature največ 40oC. Pri odtajanju lahko pride tudi do kosmičenja dela beljakovin, kar lahko vpliva na spremembo okusa. Kljub temu je mleko užitno in ohrani večino svojih lastnosti.

Okus mleka mi ne ustreza ali ga lahko uživam kako drugače?
 • Da. Mleku lahko primešate kar vam najbolj ugaja po okusu, npr. čokolado, kokos, med, sadje, sok ali kavni nadomestek (brez kofeina). Kadar ga mešate s sadjem ga ni potrebno popolnoma odtajati, da bi ob mešanju dobili boljšo strukturo - smuti. Pri dodajanju kavnega nadomestka bodite pozorni, da je ohlajen pod 40oC. Pri vsem tem je pomembno, da ga ne pregrejete. Lahko naredite tudi sladoled.